România şi Bulgaria îşi dispută ultimele locuri în ceea ce priveşte gradul de absorbţie a fondurilor europene, potrivit unui studiu KPMG. Acesta subliniază că pe primele locuri la absorbţia fondurilor europene se situează Letonia şi Lituania. La sfârşitul anului trecut, programele incluse în Cadrul Strategic Naţional de Referinţă al Ţărilor Baltice înregistraseră cel mai ridicat procentaj de proiecte contractate, între 60 şi 76%. Procentul de proiecte contractate în alte ţări se situează la mijloc, fiind cuprins între 48 şi 57%, în timp ce sumele contractate comparativ cu bugetul disponibil pe perioada de şapte ani sunt mai mici în România şi Bulgaria.
Ţara noastră şi statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) au suferit o reducere semnificativă a investiţiilor străine, de la începutul crizei, pe măsură ce investitorii au părăsit pieţele emergente, îndreptându-se către economiile cu dezvoltare rapidă (BRIC), în căutarea unor oportunităţi de afaceri mai profitabile şi a unor pieţe mai sigure, mai precizează studiul.
La nivelul Europei Centrale şi de Est, la jumătatea perioadei de implementare a programului, cuprinsă între 2007 şi 2013, granturile contractate de cele zece ţări din ECE se ridicau la 110,2 miliarde euro. Aceas-tă sumă reprezintă 53% din bugetul total alocat pentru perioada 2007-2013. Până la sfârşitul anului 2010, o sumă de 36,3 miliarde euro (respectiv 17%) din bugetul disponibil şi o treime din granturile contractate fuseseră rambursate beneficiarilor. În aceeaşi perioadă, majoritatea măsurilor de intervenţie se situau în jurul unui procentaj de contractare cuprins între 33% şi 82%. Majoritatea granturilor, în valoare de 81,96 miliarde euro, respectiv 74% din totalul granturilor contractate, au fost în domeniul transporturilor, dezvoltării resurselor umane, dezvoltării economice şi al proiectelor de mediu.
"În aceste condiţii, est