Vlad Dumitrescu, de la Immofinanz, Rob Stewart de la Genesis Development, şi Sorin Preda, acţionarul majoritar al Global Vision, manageriază cele mai ample portofolii de clădiri office. În condiţiile reducerii ratei de neocupare, managerii portofoliilor de clădiri care aduc venituri joacă un rol din ce în ce mai important pe piaţa de profil.
În primul trimestru al acestui an a fost livrată o suprafaţă de 32.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în Bucureşti, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank/The Advisers. Chiriaşii au continuat să-şi îndrepte atenţia asupra clădirilor office situate în zonele centrale şi semicentrale, datorită accesibilităţii mai bune.
Citiţi şi:
Hipermarketurile, cele mai active pe piaţa terenurilor
„Cutiile de chibrituri” nu mai au căutare
În intervalul ianuarie-martie, s-au încheiat tranzacţii de închiriere pentru 50.000 de metri pătraţi de spaţii office, cu 23% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ciuda acestor cifre, Bucureştiul se situează pe locul doi, după Belgrad, în topul celor mai rentabile capitale europene în privinţa clădirilor de birouri, cu un randament anual de 8,5%, alături de Sofia şi Zagreb, potrivit studiului „European Office Property Markets", realizat de compania de consultanţă imobiliară King Sturge. Locul ocupat de Bucureşti în acest top nu poate decât să-i bucure pe proprietarii clădirilor de birouri din Bucureşti, oameni de afaceri precum Dinu Patriciu şi Liviu Tudor, dar şi fonduri de investiţii străine, ca IMMOFINANZ, CA Immo, RREEF şi New Europe Property Investments.
Piaţa chiriaşilor
Un randament mediu ridicat în comparaţie cu alte capitale europene nu înseamnă însă că spaţiile se închiriază singure. Un rol deosebit de important, mai ales pe o piaţă dominată în continuare de chiriaşi, îl joacă administratorii acestor