Studii, analize şi sondaje, specialişti în resurse umane şi angajatori trasează, din unghiuri diferite de abordare, un portret aproape identic al angajatului român. Sursa: shutterstock.com
Petrece mult timp la birou, dar orele suplimentare sunt realizate mai mult voluntar, decât la cererea expresă a managerului. Astfel, ajunge extenuat şi se simte nerecompensat pe măsura timpului dedicat.
Surmenaj şi dezechilibru
Anul trecut, o cercetare realizată de Institutul Român de Evaluare şi Strategie - IRES, cu privire la percepţia generală asupra muncii în România, a ridicat o întrebare legată de cazul lui Carmen Cîciu, de 34 de ani, care a murit după ce a făcut un stop cardio-respirator la birou. Rudele erau convinse că decesul a fost cauzat de suprasolicitare. Carmen obişnuia să stea peste program, iar cu o seară înainte de a face stopul cardiac, plecase de la birou la ora 20.00
SONDAJDe ce pierd angajaţii timpul la birou, în loc să se dedice jobului pentru care sunt plătiţi?Nu sunt satisfăcuţi de munca pe care o fac Consideră că nu sunt plătiţi în mod suficient Nu ţin o agendă în care să organizeze sarcinile Nu lucrează cu deadline-uri Se lasă distraţi de prieteni, colegi sau de Internet Se lungesc în pauza de masă şi în cele de ţigară Rezultate MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Cum îşi petrec românii timpul la birou?
Cazul a fost inclus de IRES în studiul "Munca şi românii", realizat la numai o săptămână de la incident. Dintre cele 2.089 de persoane chestionate atunci, 81% au răspuns că au auzit despre povestea femeii. Din acest procentaj, majoritatea (59%) a considerat că firma la care era angajată Carmen poate fi considerată vinovată de decesul său. Alţi 23% dintre participanţii la sondaj au considerat că firma nu este responsabilă.
Aceeaşi analiză menţionată anterior arată că foarte puţini angajaţi petrec la b