Implementarea unui management privat la societăţile de stat este aproape imposibil de pus în practică, din cauza opoziţiei care se manifestă atât în sistem, cât şi politic sau social.
«Ar fi benefic un management privat la companiile de stat, dar nu văd posibil acest lucru, mai ales în viitorul apropiat. Deşi practicat la nivel internaţional, este un proces complex şi, cunoscând sistemul, cred că va fi greu de acceptat un management privat“, ne-a spus Adrian Băicuşi, fost director general al companiei de stat Transelectrica. Prima piedică va fi legată de faptul că toată lumea, atât din sistem, cât şi din mediul politic, va trebui să accepte acest lucru, ceea ce este greu de crezut că se va întâmpla.
Apoi, sindicatele ar putea crea presiune socială asupra mediului politic, pentru că un management privat poate însemna încercarea de eficientizare şi, implicit, reducere de costuri. La rândul său, un alt manager privat, ajuns în 2005 în fruntea unei instituţii a statului, avocatul Gabriel Zbârcea, fost preşedinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), crede că principala problemă cu care se va confrunta un director venit din mediul privat va fi legată de faptul că aceste companii au şi acţionari minoritari, care trebuie să-şi dea acordul în cadrul adunării generale. „Dacă se ia o hotărâre să se diminueze costurile şi apoi este contestată de un acţionar minoritar, tot procesul se poate bloca“, spune Zbârcea.
Echipă completă
Cei care au experienţa conducerii atât a unei companii private, cât şi a uneia de stat, sunt de părere că ideea instituirii unui management privat la companiile aparţinând statului este bună, dar, dacă se va realiza vreodată, trebuie avută în vedere varianta unei echipe care să conducă societatea, nu un singur om pe post de director general.
„Ideea este foarte bună, mai ales după numeroasele exe