Despre grasimi exista cele mai multe mituri, iar oamenii au nevoie sa invete care dintre grasimi sunt importante si care sunt de evitat, avand in vedere ca toate ne influenteaza sanatatea, fie ca au efecte pozitive, fie ca au efecte negative.
Grasimile sanatoase sunt oferite in mare de somon, sardine, hamsii, ton, seminte de in, nuci, ulei de masline, avocado, ulei de cocos (mai ales pentru gatit). Grasimile nesanatoase sunt continute de alimente prajite si de cele gatite la temperaturi ridicate cu ulei vegetal (temperatura ridicata face uleiul greu de suportat pentru organism). De asemenea, de evitat sunt produsele care contin uleiuri hidrogenate sau partial hidrogenate.
Conform How Stuff Works, iata si sapte dintre cele mai raspandite mituri despre grasimi.
1. Organismul uman nu are nevoie de grasime
Corpul are nevoie de grasime pentru a indeplini corect numeroase functii. Aceasta este folosita in jurul nervilor, in creier si pentru producerea de hormoni. Fara grasimi sanatoase oamenii nu ar avea energie, nu ar fi capabili sa gandeasca si nu s-ar putea coordona. Grasimile sanatoase sunt necesare in fiecare zi.
2. Nu exista grasimi sanatoase
Corpul are nevoie de acizi grasi omega-3 din surse precum pestele, semintele de in sau de chia. Despre acestia s-a aratat ca aduc beneficii creierului, ajuta lipidele din sange si contribuie la scaderea riscului de accident vascular cerebral si de boli de inima.
Grasimile nesanatoase insa se gasesc in orice e prajit in ulei vegetal sau margarina si nu numai.
3. Grasimile ingrasa
Consumul de grasimi sanatoase nu te ingrasa (evident, atat timp cat nu faci excese) si, mai mult, te poate ajuta chiar sa slabesti, numerosi experti fiind de parere ca acizii grasi omega-3 din peste sunt esentiali pentru scaderea in greutate.
@N