Preşedinta Autorităţii Restituirilor Crinuţa Dumitrean decide la cine vor ajunge cele 36% din acţiunile Fondului Proprietatea pe care le mai deţine Ministerul Finanţelor.
De câteva zile, toată România dezbate alegerile din PD-L şi criza economică, dar în subteranele puterii o miză uriaşă se joacă în această perioadă, iar despre personajele-cheie nu vorbeşte nimeni. Este vorba de cine intră în faţă şi cine rămâne la coadă pentru a primi acţiuni la Fondul Proprietatea ca despăgubiri pentru naţionalizările de dinainte de '90.
Personajul-cheie este doamna Crinuţa Dumitrean, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP). Ea decide în prezent, împreună cu cei trei vicepreşedinţi ai ANRP, cine şi când va primi acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) din pachetul tot mai mic pe care-l deţine statul. Conducerea ANRP este numită pe criterii politice, majoritatea membrilor fiind apropiaţi ai unor importanţi lideri din PD-L, principalul partid de la guvernare.
Rolul lor a devenit mult mai important de săptămâna trecută, când Guvernul a adoptat o hotărâre la care nu se aştepta nimeni şi care modifică modul de acordare a acţiunilor, lăsând la latitudinea ANRP cine va primi cu prioritate acţiuni la FP.
În actul guvernamental se spune că "în cazuri temeinic motivate (cazuri medicale, cazuri sociale etc., dovedite prin înscrisuri, ...)" ANRP va putea emite cu prioritate titluri de conversie (decizia pe baza căreia posesorii de titluri de despăgubire primesc acţiuni la Fondul Proprietatea).
Ministerul Finanţelor mai deţine în acest moment puţin peste 36% din acţiunile Fondului Proprietatea, evaluate pe Bursă în prezent la circa 640 de milioane de euro. Valoarea reală a acestor acţiuni este însă de peste două ori mai mare (de circa 1,46 mld. euro) dacă se ia în calcul valoarea activelor fondului, evaluate la peste 4 mld. euro l