Generalul Florea, comandantul Garnizoanei Braşov, a chemat civilii în stradă ca să apere Armata de terorişti. Până la masacru a mai fost un pas. 76 de oameni au murit, iar 139 au fost răniţi în haosul care a dominat Braşovul în decembrie 1989.
După fuga lui Nicolae Ceauşescu din Comitetul Central al Partidului Comunist Român (22 decembrie 1989, ora 12.09) şi declanşarea isteriei teroriste prin intermediul televiziunii, Braşovul a fost la un pas de război civil. Nimeni nu ştia cu cine se luptă, dar toată lumea era înarmată şi căuta cu disperare un inamic. 76 de oameni au murit, iar 139 au fost răniţi în haosul care a dominat Braşovul în zilele Revoluţiei. 39 de oameni au murit şi alte câteva zeci au fost răniţi în canonada declanşată în centrul Braşovului în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, episod pe care „Adevărul" l-a redat pe larg în numărul de ieri. Astăzi vă prezentăm şi alte momente tragice ale Revoluţiei braşovene, în care zeci de oameni au fost împuşcaţi fără nicio vină.
Citiţi şi:
Măcelul de la Braşov: „Am tras şi eu pentru că trăgeau toţi“
Oraş-martir condus de comunişti
Revoluţia de la Ploieşti: a murit un om de frică
De fiecare dată, cauzele au fost aceleaşi: Armata scoasă în stradă deşi era slab pregătită, plus membrii Gărzilor Patriotice şi civilii de toate vârstele înarmaţi şi dornici să captureze „terorişti". „Mulţi militari în termen nu ştiau să folosească armamentul din dotare. Unii au mărturisit că au tras, mai ales pe timp de noapte, în scop preventiv, pentru a-i ţine la distanţă pe eventualii terorişti. Civilii care au primit arme au acţionat anarhic, cum a crezut fiecare de cuviinţă. Teama şi neîncrederea au cuprins populaţia oraşului şi au împiedicat judecarea şi aprecierea cu luciditate a diferitelor situaţii.
S-a ajuns la a se trage în oricine îşi manifesta curiozitatea de a