Miniştrii de finanţe ai zonei euro au hotărât luni (16 mai) să acorde Portugaliei sprijin financiar comun UE / FMI în valoare de 78 de miliarde de euro.
Miniştrii au convenit luni (16 mai), în unanimitate, să acorde o asistenţă financiară "decisivă" și "ambițioasă" Portugaliei, ca răspuns la cererea de ajutor a autorităților naționale portugheze din 7 aprilie 2011. Pachetul de salvare pentru Portugalia constă în împrumuturi pentru sprijinul bugetar, impulsionarea reformelor şi recapitalizarea bancilor.
Obstacole
Investitorii privaţi din Portugalia trebuie "încurajați", în schimb, să-și păstreze expunerea chiar și în perioada următoare, au spus miniștrii.
Lisabona nu poate forţa, însă, investirorii să-și mențină expunerea, această condițiie putând avea un impact mai mult "simbolic", relatează agenția de știri internațională Reuters.
Finlanda, care trebuie să asigure sprijinul parlamentului național pentru ca acest pachet de ajutor să meargă mai departe, a insistat ca sectorul privat să se implice în creșterea economică și ca Portugalia să lanseze un "program ambițios de privatizare".
Miniștrii susțin că au aprobat o asistență "ambițioasă și substanțială" cu scopul de a proteja atât interesele financiare naționale, cât și cele ale UE ca întreg.
"Furnizarea unui împrumut Portugaliei este necesar protejării stabilității zonei euro și a Uniunii Europene în ansamblu", au spus aceștia. UE a aplicat aceeași procedură pentru Portugalia ca și pentru Grecia, în urmă cu un an, deși, pentru aceasta, formula nu a dat rezultate bune, spun analiștii, avertizând, recent, că economia grecească se află din nou în impas.
Finanțare UE/FMI
Sprijinul financiar al statelor din zona euro și al UE va fi furnizat pe o durată de trei ani, iar costurile se vor împărți între instituțiile europene, cu sprijinul Băncii Centrale Europene (BCE), şi