Evaziunea fiscală în domeniul alcoolului şi băuturilor alcoolice anul trecut a fost de 700-750 milioane euro, potrivit estimărilor GARANT.
“Situaţia economică dificilă din ultima perioadă a favorizat evazioniştii şi firmele obscure, în timp ce marii producători au pierdut teren. Este inadmisibil să fie tolerate pe piaţă tot felul de practici incorecte, inclusiv vânzarea produselor sub costurile accizelor, practicată de firme care şi-au provocat insolvenţa”, a spus Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice GARANT.
Piaţa băuturilor spirtoase se confruntă oricum cu dificultăţi cauzate de criza economică din ultimii doi ani, consumul ajungând de la o medie de 8,5 litri pe cap de locuitor pe an în 2008 la 6 litri pe cap de locuitor pe an în 2009 şi, respectiv, la cca 5 litri anul trecut.
“Practicile ilegale din domeniu au condus la o scădere de peste 20% a cotei de piaţă cumulate de companiile membre GARANT, aşa încât comercianţilor din domeniu care activează legal le rămâne o cotă de circa 40% din totalul pieţei de profil, restul fiind deţinută de cei care practică un comerţ illicit, fie comitând evaziune fiscală cu produse autorizate, fie comercializând băuturi produse << la negru>>, toxice pentru consumatori”, a precizat Dascălu.
Pe de altă parte, măsurile de austeritate anunţate de Guvern în 2010 au contribuit la contracţia dramatică a pieţei şi au condus la o polarizare puternică spre segmentul subeconomic de preţ, reprezentat în general de evazionişti, consideră membrii GARANT. În 2010, zeci de firme mici şi mijlocii au lucrat la jumătate din capacitate. Din acest motiv, peste 7.000 de persoane din industrie şi-au pierdut locurile de muncă în 2010, potrivit preşedintelui GARANT.
Pentru a combate efectele ilegalităţilor, reprezentanţii GARANT cer instituţiilor abilitate să i