"Realitatea depăşeşte ficţiunea" spunea luni un critic de film, aflat la Festivalul de la Cannes, în legătură cu inculparea lui Dominique Strauss-Kahn pentru "crime" cu caracter sexual, ca să reproducem limbajul juridic american. "La mise a mort médiatque", spune un fost ministrul al justiţiei Robert Badinter. Deci a fost pusă în scenă, a fost orchestrată, pe plan mondial, moartea mediatică a acestui francez, în aşteptarea anunţatei sale morţi politice.
Această afacere devine un foileton politico-juridic care se anunţă lung, dar a fost prefaţat, printr-o clară "operaţiune de linşare mediatică" a lui DSK, cel puţin aşa se spune în Franţa.
Expresia a fost utilizată de mai mulţi comentatori şi lideri ai partidului socialist, precum fostul ministru al culturii Jack Lang, precum şi de un fost ministru al justiţiei, Robert Badinter.
Justiţia americană a procedat, spun ei, prin imaginile difuzate în contextul arestării şi inculpării lui DSK, la moartea sa mediatică. "La mise a mort médiatque", spune Robert Badinter. Deci a fost pusă în scenă, a fost orchestrată, pe plan mondial, moartea mediatică a acestui francez, în aşteptarea anunţatei sale morţi politice.
Am putea spune că emoţia provocată în Franţa rămâne extrem de intensă, iar după şocul ştirii asistăm acum la reacţii critice extrem de vehemente faţă de modul de operare al justiţiei americane. Nimeni nu ştie deocamdată dacă Dominique Strauss-Kahn este sau nu este vinovat, dar enom de multe voci în Franţa consideră că i s-a încălcat un drept esenţial, cel al prezumţiei de nevinovăţie.
"Sunt fericită, spunea lidera socialiştilor, doamna Martine Aubry, că trăiesc într-o ţară unde în acest stadiu al unei proceduri judiciare nu pot fi arătaţi în faţa mediilor de informare bărbaţi sau femei cu cătuşe la mâini."
Scriitorul şi filozoful Bernard Henry Lévi este şi el extrem de criti