O clădire din vecinătatea Halei Matache, parte a ansamblului monumental Calea Griviţei, va fi pusă la pământ. Oprescu se alege cu încă o plângere penală. Sursa: VLAD STĂNESCU
După proteste, plângeri penale şi chiar după decizii în instanţă împotriva proiectului, şantierul bulevardului Uranus înaintează cu spor. Acum câteva zile, a început demolarea unei clădiri care face parte din ansamblul monumental Calea Griviţei, construcţie situată la câţiva zeci de metri de Hala Matache.
Ieri după-amiază, clădirea era înfăşurată în bucăţi de pânză, o parte din tâmplărie fusese scoasă şi se începuse demolarea acoperişului. "Clădirea face parte dintr-un ansamblu monumental, valoarea sa de aici vine", explică Doina Vella, vicepreşedintele Asociaţiei ProDoMo. Şi imobilul aflat în imediata vecinătate - inclus în ultimul Plan Urbanistic Zonal între cele cu "valoare maximă", după cum arată arhitectul Adrian-Florin Bălteanu - se află pe lista neagră a primăriei.
"Chemat pe şantier, Inspectoratul de Stat în Construcţii a refuzat să sisteze lucrările, afirmând că este responsabilitatea Ministerului Culturii să sisteze lucrările care se fac în baza unui aviz pe care l-a dat prin structura sa locală, Direcţia pentru Cultură Bucureşti", arăta preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, într-un comunicat remis duminică.
"O mare bătaie de joc"
În aceste condiţii, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a anunţat că - dacă demolarea va continua - va depune o plângere penală împotriva persoanelor care au semnat autorizaţia de construcţie. Între pârâţi, şi primarul general Sorin Oprescu. După ce a declanşat, la rândul său, o bătălie în justiţie după demolarea unui alt imobil din zonă, fostul proprietar al parterului şi subsolului clădirii de pe Calea Griviţei 119 pare împăcat cu situaţia.
Chiar dacă - spune el - a p