Agenţia Naţională de Integritate (ANI), insituţia publică ce monitorizează declaraţiile de avere şi interese ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, este un instrument important în lupta anti-corupţie, fiind apreciat şi la nivel european, afirmă pentru romanialibera.ro Horia Georgescu, secretarul general al agenţiei.
ANI este depozitarul a peste două milioane de declaraţii de avere şi interes, ce pot fi accesate de oricine, şi are rolul de a sesiza insituţiile abilitate atunci când constată stări de incompatibilitate sau de conflict de interese.
Georgescu recunoaşte însă că munca ANI rămâne adesea fără finalitate, dar susţine că nu este vina instituţiei, ci a entităţilor care trebuie să continue anchetele şi să stabilească pedepsele care oricum nu sunt descurajatoare.
Verificările agenţiei se termină destul de rapid, însă procedurile din instanţe sau alte instituţii durează ani, spune oficialul agenţiei. Este cazul senatorului Oprea Dumitru, a cărui dosar este plimbat între instanţe de doi ani, sau a medicului-parlamentar Şerban Brădişteanu a cărui dosar s-a prescris. În speţa deputatului Sergiu Andon soluţia de incompatibilitate a instanţei a fost aşteptată doi ani. Un alt nume celebru este cel al lui Mircea Dinescu, care, potrivit ANI este incompatibil, fiind atât membru al Colegiuliul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, cât şi administrator a două firme, deşi legea nu-i permite. Instanţa a decis că situaţia sa este legală, fără a da şi motivarea deciziei. ANI nu poate face recurs, spune Georgescu.
Totuşi, Agenţia Naţională de Integritate continuă verificările şi urmează ca numele unor parlamentari aflaţi în situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese să fie făcute publice în curând. Nici conturile din străinătate ale demnitarilor nu sunt ignorate de ANI, spune secretarul general al Agenţiei, fără a deta