Aparate telefonice militare folosite pe campul de lupta din al Doilea Razboi Mondial, altele din anii '70 pe care este inscriptionat mesajul "Atentie dusmanul asculta", televizoare pe lampi, casti folosite in studiourile radio in anii 1929, radioreceptorul "Cronos" produs in anii 1970 in Uzinele Electronica din Bucuresti, telefoane mobile din ofertele primilor operatori locali, aparate vechi de masurare a frecventelor radio dar si masinile din zilele noastre cu care se masoara semnalul de telefonie - asa arata o expozitie lansata pe 17 mai de autoritatea de reglementare in comunicatii cu ocazia Zilei Internationale de Telecomunicatii si a 20 de ani de administrare a spectrului radio in Romania.
Ziua de 17 mai a fost declarata Ziua Internationala a Telecomunicatiilor in urma cu 146 de ani odata cu semnarea la Paris, la 17 mai 1865, a primei Conventii Internationale privind Telegrafia, ocazie cu care a fost creata Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT).
„Am vrut sa marcam cum se cuvine Ziua Internationala a Telecomunicatiilor pe care o celebram in fiecare an in data de 17 mai si am vrut sa facem acest lucru aratand ca avem o istorie chiar mai veche decat cei 146 de ani de cand se sarbatoreste in intreaga lume aceasta zi”, a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.
Anul acesta se implinesc 20 de ani de cand in Romania au aparut primele institutii care s-au ocupat de administrarea spectrului radio. In 1990, Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor s-a reorganizat prin separarea responsabilitatilor executive de cele operative si de exploatare. Astfel, la aceasta data s-au infiintat atat Ministerul Comunicatiilor, cat si ROM-POST-TELECOM, prima „regie autonoma” din Romania, care a preluat activitatea operationala in domeniul telecomunicatiilor, radiocomunicatiilor si postei, in timp ce ministerul a ramas responsabil cu