În urmă cu doi ani a fost nominalizată la Pulitzer pentru achetele realizate în Africa, iar anul acesta a fost distinsă cu Premiul „Eugene S. Pulliam”, pentru un articol publicat anul trecut despre efectele cutremurului din Haiti. Corespondentă a agenţiei americane Associated Press din 2003, Rukmini Maria Callimachi (37 de ani) a fost numită de curând şef al biroului AP pentru Africa de Vest.
Reprezentanţii agenţiei au amintit, cu ocazia numirii, că Rukmini a relatat în achetele sale despre crimele în masă din Coasta de Fildeş, dar şi despre traficul cu copii cerşetori din Senegal. Editorul Andrew Selsky a declarat că munca jurnalistei a făcut publicul să înveţe despre cei care, altfel, n-ar fi avut voce pentru a se face auziţi. Rukmini Maria Callimachi a plecat din România pe când avea
5 ani, împreună cu mama şi bunica. „Mama mea păstra o scrisoare de la doctorul naşilor ei, care locuiau la Paris. În scrisoare, doctorul spunea că trebuie să venim urgent, pentru că naşul e foarte grav bolnav. De fapt, şi murise între timp, dar nimeni nu ştia asta. Ne-au lăsat să plecăm datorită faptului că erau două femei şi un copil şi se gândeau probabil că nu o să rămânem acolo fără tata”, declara jurnalista într-un interviu pentru Jurnalul Naţional. Au stat o perioadă în Elveţia, apoi au emigrat în SUA. Dar ne-a mărturisit că a fost crescută de bunica sa să fie româncă.
„România a rămas pentru mine un paradis”, ne-a spus Rukmini, în amintirea vremurilor în care familia sa nu era împrăştiată în toate colţurile lumii şi ale pământului pe care nu era considerată o străină, o exotică.
„Iar una dintre marile mele dorinţe este să scriu, ca jurnalist, în limba mea maternă, pentru că până acum nu am avut ocazia să fac asta”, ne-a mai spus Rukmini Maria Callimachi, cu ocazia nominalizării la Premiile Pulitzer.
În urmă cu doi ani a fost nominalizată