Tradiţia şi portul popular au fost la ele acasă la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti" din Bucureşti. Astăzi s-au împlinit 75 de ani de la deschiderea muzeului.
Ansambluri folclorice din toate colţurile ţării, dar şi artizani populari şi cântăreţi au înveselit atmosfera la muzeu. Ruşi lipoveni se plimbau cântând pe aleile păzite de copacii înverziţi.
CLICK PE IMAGINI PENTRU GALERIE FOTO
În curţile caselor femeile încondeiau ouă, tricotau ciuboţele sau vindeau produse tradiţionale.
CITEŞTE ŞI: Nunţi si ospăţuri la Muzeul Satului. Vezi cum arată satul cel nou din buricul Capitalei GALERIE FOTO
Vizită gratuită la Muzeul Ţăranului Român
Copii alergau de colo colo în costume populare din diferite zone ale ţării, amintind de vremuri în care lucruruile erau simple. Valentin Precup, de 14 ani, şi Ştefan Otine, de 12 ani, ambii din comunea Corbea judeţul Argeş, cântă la fluier. Au învăţat de câţiva ani tainele suflatului. „Cântăm din fluier şi dansăm că aşa e obiceiul la noi, aşa e frumos", a spus Valentin zâmbind.
Un grup de căluşari din comuna Şerbăneşti, Olt, înveseleşte curtea unei case ţărăneşti. În costumele lor populare, copiii încearcă să impresioneze un grup dev fete din Corbea. „Îmi place să dansez căluşarul că e un dans vesel",a spus Alexandru Bagiu de 12 ani.
Sectorul de Sud al Muzeului Satului a fost şi el deschis vizitatorilor iar biserica din noul sat a fost sfinţită pentru ca mai apoi acolo să se facă botezulri şi cununii. Vizitatorii i-au putut asculta pe marii cântăreţi ai Româiei, Nicolae Furdui Iancu şi Sofia Vicoveanca, dar şi pe Felicia Filip care a cântat cu corul Patriarhiei Române la sfinţirea bisericuţei din sectorul nou.