Mariana Budulan, directoarea Direcţiei Publice de Venituri, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, explică, într-un interviu acordat GdS, pe ce sunt cheltuite taxele strânse de la cetăţeni, cine este codaş la plata impozitelor
şi de ce a scăzut numărul persoanelor juridice plătitoare de taxe
GdS: Criza i-a făcut pe târgujieni să amâne plata impozitelor?
M.B.: Din situaţia pe care o avem astăzi putem spune că nu suntem în întârziere. Chiar ne-am încadrat în ceea ce ne-am propus. Având în vedere că plata taxelor şi a impozitelor se face în două tranşe, suntem la această dată cu 50% din buget realizat, dar procentul acesta se datorează contribuabililor care au făcut plata pe întregul an pentru a beneficia de bonificaţia de 10% pentru plata impozitului pe teren, clădiri şi mijloace auto. Suntem în grafic cu încasările. Problemele care se ridică în fiecare an vor apărea abia spre sfârşitul anului, când unii contribuabili, din diferite motive, rămân cu restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale.
GdS: Care este situaţia încasărilor pe primele luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2010?
M.B.: Situaţia este mai bună, având în vedere anul 2010, care a fost un an foarte bun pentru noi. A fost un an cu încasările cele mai mari. Am încasat în plus faţă de 2010 suma de 1,2 milioane de lei, contribuabili persoane fizice şi juridice, luaţi în ansamblu ca şi contribuţie la bugetul local.
GdS: Ce sumă aveţi de încasat în acest an şi în ce procent estimaţi că veţi realiza încasările?
M.B.: Avem de încasat 28 de milioane de lei partea care se cuvine Direcţiei Publice de Venituri, reprezentând impozite şi taxe stabilite în baza Codului Fiscal. Anul trecut am avut un procent de realizare de 90%. Ne dorim să încheiem şi anul 2011 cel puţin la acelaşi nivel sau poate chiar mai bine.
GdS: Cât la sută din im