În primul an de recesiune, economia națională a scăzut cu 7,1%, arată datele oficiale. În 2010, PIB-ul s-a diminuat încă o dată, cu 1,3%. Pe regiunile de dezvoltare, evoluțiile nu au fost, însă, deloc similare.
Astfel, în 2009, cele mai proaste rezultate le-au înregistrat, potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, regiunile Nord-Est (cu -9,1%) și Sud-Est (-8,9%). Este vorba de Moldova, Dobrogea și de județele Brăila și Buzău.
Tot în primul an de criză s-a raportat o scădere a PIB peste medie în regiunea Centru. Astfel, în Brașov, Sibiu, Mureș, Alba, Harghita și Covasna economia s-a contractat atunci cu 8%.
În 2010, campioană la scăderi a fost regiunea Sud-Vest (Oltenia), cu -4,1%, urmată de Nord-Est (Moldova centrală și de nord, cu 3,5%). Rezultate slabe au înregistrat anul trecut și regiunile Sud-Est (cu -2,2%) și București-Ilfov (-2%).
De cealaltă parte se află zonele unde economia a evoluat mai bine decât media națională. În 2009, cel mai bine s-a descurcat regiunea Sud Muntenia (cu o scădere a PIB de 4,2%), urmată de Nord-Vest (cu -6,1%) și București-Ilfov (cu -6,5%).
În 2010, lucrurile nu s-au schimbat prea mult: Sud Muntenia a înregistrat o creștere economică de 0,9%, iar județele din Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara) au avut un PIB cu 0,6% mai mare decât în urmă cu un an. Asta în timp ce în Nord-Vest și Centru economia a stagnat față de 2009.