Statele Unite fac presiuni asupra FMI să desemneze un nou preşedinte, în locul lui Strauss-Kahn. Europenii riscă să piardă conducerea Fondului în favoarea unei ţări emergente. DSK, acuzat de viol, şi-a petrecut o a doua noapte după gratii, supravegheat să nu-şi ia viaţa. Avocaţii au schimbat pledoaria: ar fi fost „contact consimţit“.
Şeful Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a apreciat ieri că „este evident că Dominique Strauss-Kahn nu-şi mai poate îndeplini atribuţiile". Aflat în vizită la New York, metropola în care DSK ar fi violat şi sechestrat o cameristă de origine africană, oficialul american a transmis Fondului că trebuie să numească un preşedinte interimar.
„Consiliul de administraţie al FMI trebuie să desemneze pe cineva care să aibă puterea de decizie a unui director general. Este important", a declarat Geithner, citat de „Wall Street Journal". „Se întâmplă o groază de lucruri în lume şi nu ne dorim ca Fondul Monetar să fie neputincios", a mai adăugat Geithner. John Lipsky a preluat temporar atribuţiile de conducere a Fondului, dar el nu a fost desemnat, oficial, interimar. Surse din cadrul consiliului director al FMI au declarat presei americane că vor lua legătura cu Strauss-Kahn (aflat la centrul de detenţie Rikers Island) ca să-l întrebe dacă nu se retrage de la şefia instituţiei financiare. Consiliul îl poate destitui din funcţie pe DSK, însă, potrivit aceloraşi surse, „ideal" ar fi ca şeful FMI să-şi dea singur demisia.
Condamnat în avans
Francezii urmăresc cu sufletul la gură verdictul Foto: Agerpres
Nici liderii europeni nu mai ţin cont de faptul că DSK încă nu a fost condamnat de justiţia americană. Deja mai mulţi miniştri de Finanţe din UE au sugerat că DSK ar trebui să-şi dea demisia ca să nu aducă prejudicii FMI, relatează „Financial Times". „Având în vedere situaţia, faptul că a fost r