Experţii Băncii Mondiale constată că aproximativ 40% din populaţia aptă de muncă din Republica Moldova se află în străinătate. Prin banii pe care îi trimit acasă, moldovenii din afara hotarelor asigură aproape o treime din Produsul Intern Brut al ţării.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Expertul economist al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Dino Merotto, a declarat că pe an ce trece, populaţia activă a ţării se reduce, în special ca urmare a faptului că aproximativ 40% din persoanele apte de muncă lucrează în străinătate. Banii pe care acestea le trimit acasă formează aproape o treime din Produsul Intern Brut.
Chiar dacă aceşti bani contribuie la creşterea formală a economiei, potrivit lui Dino Merotto, ei nu sunt folosiţi eficient, fiind de cele mai multe ori cheltuiţi pentru consumul curent sau pentru construcţia locuinţelor.
Expertul Bănci Mondiale a subliniat că această stare de lucruri nu poate asigura o creştere economică de durată şi că Republica Moldova are nevoie de un avans economic mai echilibrat, bazat pe creşterea exporturilor şi a productivităţii.
În opinia sa, Republica Moldova ar putea exporta cu succes produse agricole, în special procesate, articole de industrie uşoară, iar în perspectivă şi tehnologii informaţionale.
Pentru a susţine o creştere durabilă a economiei moldoveneşti, Banca Mondială va acorda Guvernului de la Chişinău în următorii ani câte 50 de milioane de dolari anual.
Totuşi, ţara pare să iasă treptat din criza economică pe care a traversat-o în ultimii doi-trei ani, iar reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional afirmă că ea se află pe cale de recuperare stabilă.
Deficitul comerical al Republicii Moldova rămâne însă mare, de peste 56% şi este alimentat în special de importurile masive de produse petroliere şi gaze, care s-au scumpit constant în ultimul ti