Vă mai amintiţi vorbele lui Barack Obama - Justice is done? Dreptate - da, Justiţie - nu.
Tensiunile în legătură cu succesorul lui Osama bin Laden par a nu fi luat sfârşit. Desemnarea ca interimar a lui Al-Adel (Justiţiarul), zis, de asemenea, şi Sayf al-Adel (Sabia Dreptăţii) poate fi un balon de încercare şi un demers pentru a câştiga timp. Cred însă că e mai degrabă argumentul unei crize de putere. Una firească, dacă ne gândim la atomizarea mişcării.
Apropiat al lui Ayman al-Zawahiri, Al-Adel a fost o lungă perioadă şeful securităţii lui Osama bin Laden. În cartea de mărturisiri (scrisă împreună cu mama sa şi publicată cu câţiva ani în urmă), Omar, fiul lui Osama bin Laden, îl invoca de câteva ori: "Fratele Sayf Adel, şeful securităţii tatălui meu, şi Muhammed Atef, cel mai bun prieten al tatălui meu (. ..) călătoreau cu noi". Asta se întâmpla în Sudan, în 1992. În 1996, "cel mai bun prieten" a fost numit comandantul militar al mişcării; în 2001, a fost ucis de bombardamentele americane, în Afganistan. Abia după moartea lui Atef, steaua lui Sayf Adel a început să urce pe firmamentul Al-Qaeda.
Egiptean de origine (ca şi Al-Zawahiri), fost ofiţer în trupele speciale de la Cairo, Al-Adel s-a alăturat mujahedinilor târziu, în 1988, cu un an înainte ca Uniunea Sovietică să-şi retragă trupele din Afganistan. "Membru-fondator" Al-Qaeda, Sayf Adel a participat, direct sau indirect, la toate acţiunile sângeroase ale mişcării. După bombardamentele americane de la sfârşitul lui 2001, între el şi bin Laden ar fi avut loc o discuţie destul de aprinsă (Al-Adel considerând atacul din 9/11 o eroare). Împreună cu vreo 500 de luptători a trecut în Iran, unde ar fi fost ţinuţi cu toţii într-un fel de "arest la domiciliu", dar deşi iranienii au recunoscut public că se află acolo şi sunt sub controlul serviciilor speciale - nu i-au predat americanilor. Din Iran îns