Monitorizaţi tot timpul consumul de electricitate şi nu puneţi niciodată în funcţiune toate aparatele din casă în acelaşi timp, recomandă specialiştii. Energia va fi din ce în ce mai scumpă, iar singura modalitate de a reduce factura este consumul eficient de electricitate.
Progresul tehnologic al omenirii necesită din ce în ce mai multă electricitate, iar Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că, în următorii 20 de ani, consumul la nivel global va creşte cu cel puţin 35%. În acelaşi timp, resursele energetice sunt tot mai scumpe.
Prin urmare, în acest cocktail al cererii şi al preţurilor în creştere, ce putem face pentru ca facturile să nu sară în aer? Specialiştii arată cu degetul spre eficienţa energetică.
Rolul consumatorului
Ţara noastră nu poate fi ruptă din acest film. Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie, a avertizat recent că preţul electricităţii se va dubla în următorii şapte-opt ani, din cauza schemelor de sprijin pentru energiile regenerabile şi pentru reducerea poluării.
În aceste condiţii, autorităţile îndeamnă consumatorii să ia atitudine. „Trebuie să începem să înţelegem că energia nu este ieftină, ci este o problemă fundamentală a lumii contemporane. Consumatorul nu va sta cu mâinile în sân, ci îşi va eficientiza consumul, iar efectele cumulate nu vor fi dublarea facturii", a arătat, la rândul său, Maria Mânicuţă, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
În ultimii ani, s-a vorbit şi la noi despre acest concept de eficienţă energetică, însă mai mult la nivel teoretic şi mereu au fost alte lucruri prioritare. „Aceasta deoarece preţul energiei în România nu este foarte mare. Până nu de mult, erau cam aceleaşi preţuri peste tot în Europa, dar acum tarifele au crescut în unele state din Uniunea Europeană şi multe ţări au înţeles