Generalul Ion Florea a acţionat la Braşov după modelul „emanaţilor“ de la Bucureşti. Pe când sub Tâmpa nu se trăsese niciun glonţ, Florea a chemat populaţia în centrul oraşului pentru a apăra Revoluţia. Dedicăm acest episod din serialul „Misterele Revoluţiei“ generalului Ion Florea, comandantul Garnizoanei Braşov în timpul Revoluţiei.
„Nu vă mai frământaţi, că vin ruşii şi ne eliberează", ar fi spus Florea în timpul evenimentelor din 1989, conform colonelului Viorel Tocan, pe atunci ofiţer în Gărzile Patriotice din Braşov. În primele zile ale anului 1990, Florea, care devenise preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale Braşov, a fost vizitat de către Evgheni Tiajelnikov, ambasadorul URSS în România. În primăvara aceluiaşi an, Florea a fost detaşat la Cluj, ca să i se piardă urma şi să nu mai dea socoteală în faţa braşovenilor. A fost anchetat, dar procurorii nu au putut sau nu au vrut să demonstreze vinovăţia ordinelor pe le-a dat în decembrie '89.
Totul a început în seara de 22 decembrie, când generalul Ion Florea, comandantul Garnizoanei Braşov şi instalat în fruntea comitetului provizoriu de conducere, a mers la balconul Judeţenei de Partid şi le-a cerut braşovenilor să iasă în număr cât mai mare în stradă pentru a apăra Revoluţia. Nu s-a rezumat însă doar la atât. „În seara de 22 treceau maşini cu portavoce prin toate cartierele şi strigau: «Laşilor, ieşiţi afară, că ne omoară teroriştii!»", îşi aminteşte revoluţionarul Nicolae Viseroiu. La toate acestea s-a adăugat îndemnul frenetic făcut de Teodor Brateş la Televiziune: „Teroriştii au ocupat o tipografie şi câteva instituţii şi pun în pericol liniştea cetăţenilor. Armata, împreună cu populaţia, să acţioneze neîntârziat! Nu este timp de pierdut".
Florea recunoaşte că a împărţit arme
Şi Armata a acţionat. Din ordinul generalului Florea, toate efectivele militare din Br