Numai în primul trimestru din acest an, populaţia judeţului a scăzut cu aproximativ 500 de persoane, în condiţiile în care în lunile ianuarie, februarie şi martie au murit 1.295 de persoane, iar tot în aceeaşi perioadă s-au născut doar 800 de copii.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Statistică Vrancea, cifrele scăzute din dreptul natalităţii se justifică prin faptul că recesiunea şi-a pus amprenta serios asupra populaţiei tinere.
„În primul rând, tinerii nu se mai căsătoresc şi prin urmare nu mai fac nici copii. Pentru ei primează cariera. Ei au un alt fel de a privi viaţa, să câştige mai întâi bani şi abia la urmă să-şi întemeieze o familie. Iar acest lucru se reflectă în aceste cifre scăzute de natalitate", ne-a declarat Rodica Negruţ, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Vrancea.
Zece morţi pe zi în Vrancea
Pe de altă parte, în Vrancea se moare pe capete, zilnic înregistrându-se în judeţ peste zece decese.
„Cauza este foarte clară. Avem o populaţie îmbătrânită mult, dar şi bolnavă. Principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare, care conduc la afecţiuni miocardice şi accidente vasculare. De asemenea, se moare mult din cauza bolilor pulmonare", spune Carmen Ţurcanu, şefa Compartimentului pentru Promovarea Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea.
Conform medicilor DSP, singura categorie care nu are de ce să-şi facă griji în privinţa natalităţii este populaţia de etnie rromă, unde se ştie că femeile dau naştere de la şase copii în sus.