Nu există fotografii sau informaţii publice despre românul care conduce afacerile de peste o sută de milioane de euro pe care gigantul elveţian Glencore le rulează în România cu doar 50 de angajaţi.
Ziarul Financiar a stat de vorbă cu Leontin Suciu, românul care din 1998 lucrează pentru filiala locală a companiei care este la un pas de a încheia al treilea cel mai mare IPO din istoria Europei. Secretosul Glencore, cel mai trader de materii prime din lume, nu-şi dezminte reputaţia în România.
Cerealele i-au adus pe elveţienii de la Glencore în România în urmă cu aproape douăzeci de ani, deşi presa de investigaţie scrie că Marc Rich, fondatorul celui mai mare grup de comerţ cu materii prime din lume, era în strânse legături cu România încă din timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu.
Singura cale de acces la companie sunt datele de la Registrul Comerţului. Deşi are afaceri de 100 milioane de euro, Glencore nu avut nicio conferinţă în România, practic nimeni în afară de un cerc restrâns de iniţiaţi nu ştie despre Glencore. Conform RECOM, Glencore International AG, înregistrată în Elveţia, la Baar, este acţionară la: Glencore Protein România SRL, Glencore România SRL, Romsiloz Cereale SRL şi Rombarge Transport SRL.
Din transportul şi comerţul de cereale Glencore a ajuns în România la afaceri cumulate de circa o sută de milioane de euro la finele anului 2009 cu doar cincizeci de angajaţi. Informaţia este cu atât mai surprinzătoare, cu cât sediul înregistrat al firmelor prin care Glencore activează în România sunt nişte camere din hotelul bucureştean Diplomat.
La adresa sediului înregistrat la Registrul Comerţului, din spatele uşii pe care stă lipită o hârtie pe care scrie "Glencore România SRL", o cameristă răspunde: "Cei de la Glencore nu mai stau aici, s-au mutat în clădirea de vizavi, eu am venit doar să fac curăţenie. Dacă vreţi să vorbiţi