Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a trecut de plenul Senatului
Specialiştii din piaţă spun că dacă s-ar eticheta alimentele, aproape toate vor avea bulină roşie sau portocalie
Din cauza veniturilor mici, majoritatea consumatorilor nu îşi vor permite să cumpere puţinele produse cu bulină verde
Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a fost adoptată luni de plenul Senatului. Proiectul prevede că fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roşie - bulina verde pentru produsele alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie, iar bulina roşie pentru cele care conţin substanţe sau aditivi care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii. Proiectul introduce obligativitatea ca etichetele produselor alimentare să conţină o bulină, cu diametrul de 1,5 centimetri, de culoare roşie, portocaliu sau verde.
"Asistăm cu toţii la o incidenţă crescută a bolilor cardiovasculare, a cancerului şi a diverselor tipuri de alergii. Foarte mulţi cercetători pun pe seama aditivilor alimentari acest fenomen. Astăzi etichetarea produselor alimentare se face prin descrierea E-urilor, a componenţei chimice a acestora, dar foarte puţini consumatori cunosc semnificaţia respectivelor E-uri. Se spune că E-urile care se folosesc nu sunt nocive, dar nimeni nu a făcut studii în care să se verifice dacă nu cumva consumul pe termen mediu sau lung, în cantităţi mari, nu este nociv sănătăţii. Prin urmare, eu am considerat necesară o etichetare suplimentară prin care să determin achiziţia unui produs alimentar în cunoştinţă de ca