Cine sa fie proprietarul final al retelei de internet broadband in zonele defavorizate, statul sau operatorii privati? Aceasta este miza unui proiect care ar putea debloca pentru Romania 84 de milioane de euro de la UE. Proiectul - gandit in prima faza astfel incat operatorii de comunicatii sa ramana proprietarii noii infrastructuri - ar fi blocat de STS, care vrea ca aceasta retea sa ramana in proprietatea statului, spun surse din piata telecom.
Informatia pe scurt:
Comisia Europeana (CE) asteapta din 2007 un proiect din partea Romaniei pentru utilizarea de fonduri UE de peste 84 de milioane euro pentru internet broadband in zone defavorizate.In vara lui 2009 autoritatile romane au vrut sa directioneze banii catre un alt proiect - platforma eRomania, astfel ca in 2010, CE a decis sa blocheze acordarea acestor fonduri pana ce autoritatile vor veni cu un proiect tehnic care sa corespunda scopului initial. Experti romani, asistati de oficiali europeni, au convenit in luna martie asupra unui astfel de proiect. Nici pana acum insa documentul nu a ajuns la Bruxelles.Surse din piata au precizat pentru HotNews.ro ca STS a insistat recent pe un alt model de proiect. Ministrul Comunicatiilor a confirmat doar faptul ca "au mai aparut opinii in cadrul grupului de lucru", mentionand ca "in circa doua saptamani trebuie sa fie luata o decizie".
Proiectul tehnic asupra caruia se convenise initial pentru deblocarea celor 84 de milioane de euro
O infrastructura de internet de banda larga, care ar fi acoperit 3648 de localitati din Romania, unde locuiesc in prezent circa un milion de persoane fara posibilitatea accesului la internet, ar fi urmat sa fie creata prin fonduri UE de 84 de milioane de euro.
Toate aceste localitati au fost impartite in 7 zone si banii ar fi urmat sa fie atribuiti in cadrul a 7 proiecte, cate unul pentru fiec