Primăria CA Rosetti a strâns 50 de cai din zona pădurii Letea într-un țarc pentru a stabili dacă sunt bolnavi de anemie infecțioasă. Cercetătorii implicați în protecția animalelor spun că măsura are drept scop abatorizarea animalelor cu efecte directe asupra echilibrului ecosistemului.
Vezi aici imagini şocante de la masacrul câinilor din padocul Botoşani
Autoritățile locale au demarat săptămâna trecută o amplă acțiune de strângere a cailor semisălbatici din zona pădurii Letea, acțiune care potrivit acestora are loc în baza unui ordin al Direcției Generale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru eradicarea anemiei infecțioase.
Prinși, cipați și închiși în adăpost
În urma acestei acțiuni au fost capturați 50 de cai semisălbatici din zonă pentru care s-a efectuat procedura de identificare, cipare și prelevare a probelor de sânge în vederea stabilirii sănătății respectivelor cabaline. În cazul în care, probele sunt pozitive, respectivii cai sunt trimiși spre abatorizare. „Noi vom continua pe parcusul întregului an acțiuni de identificare a cailor din zonă, care potrivit unor estimări ale Vier Pfoten ar fi undeva la 1200-1500 de capete. În cazul cailor fără semne de identificare există posibilitatea preluării în administrarea Primăriei", spune primarul Antonel Pocora.
În prezent cei 50 de cai se află într-un adăpost amenajat de autorități, în așteptarea rezultatelor analizelor.
Dezechilibru al ecosistemului pădurii Letea
Unul dintre marii iubitori ai cailor sălbatici din Delta Dunării, cercetătorul Ștefan Răileanu de la Institutul Național de Cercetare Delta Dunării se arată sceptic față de legalitatea acestor acțiuni din zona Letea. „Dacă acțiunea de strângere a cailor are o imagine relativ legală, eu pun la îndoială legalitatea acestui demers, pentru că nu știu cum este posibil ca peste noapte să apară proprietari