Montatul gresiei şi faianţei ajunge uneori să coste şi dublu faţă de preţul de achiziţie a plăcilor ceramice, reiese dintr-un studiu realizat de producătorul local Cesarom. În prezent, în România se regăsesc peste 40.000 de montatori independenţi şi peste 12.000 de firme specializate. Aceştia solicită preţuri destul de ridicate, astfel încât adesea preţul achitat pentru placare este mai mare decât cel al materialelor necesare. "Din punct de vedere numeric, numărul montatorilor este cel puţin egal cu cererea de pe piaţă, ţinând cont că aceştia nu au lucrări chiar în fiecare zi. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în cazul firmelor de profil, având în vedere că acestea sunt de cele mai multe ori divizii ale companiilor ce activează în sectorul construcţiilor", a declarat Eduard Măcărescu, Director de Operaţiuni al Cesarom.
În ceea ce priveşte costurile montajului integral cu gresie şi faianţă al unei locuinţe (baie, bucătărie şi hol), acesta a afirmat că preţurile pornesc de la 1.300 de lei, în cazul montatorilor independenţi, şi de la 1.500 de lei pentru firmele de profil.
Potrivit datelor furnizate Curierului Naţional, din datele pe care le deţine Cesarom, coşul de plăci ceramice necesar unei asemenea lucrări costă în medie 200 de euro, la un curs valutar de 4,2 lei asta ar însemna circa 840 de lei. În comparaţie cu preţurile manoperei cerute de un montator, cele ale plăcilor nu înseamnă nimic. "Din datele pe care le avem reiese că pentru o lucrare românii cumpără plăci ceramice de aproximativ 200 de euro. Cu mult sub preţul de placare cerut de montatori. Gândiţi-vă că aceasta este o medie, deci materialul necesar poate costa şi mai puţin, iar tarifele menţionate în studiu sunt preţuri de pornire. Şi chiar şi cumulat cu preţul adezivului tot nu se ajunge la tarifele cerute pentru montarea lor", ne-au explicat reprezentanţii companiei.
Mai mult de atât