Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, astăzi, excepţiile de neconstituţionalitate ridicate împotriva ordonanţei care instituie taxa de poluare pentru maşini. Mai mult, ei au declarat că reclamaţiile ulterioare împotriva taxei nu sunt întemeiate. Sursa: ANDREI SPIRACHE
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Excepţiile au fost ridicate în mai multe dosare aflate pe rolul CCR şi vizau neconstituţionalitatea articolelor 1 şi 3 din Ordonanţa de Urgenţă 50/2008, relatează Agerpres.
Judecătorii CCR au luat în considerare faptul că actul normativ criticat a fost modificat şi este în acord cu cerinţele Uniunii Europene.
Curtea a respins anterior excepţii privind respectiva ordonanţă ca fiind inadmisibile. Prin decizia de astăzi, judecătorii au progresat, apreciind că reclamaţiile ulterioare înregistrate sunt neîntemeiate.
Decizia Curţii este definitivă şi obligatorie, urmând să fie publicată împreună cu motivarea ei în Monitorul Oficial.
Borbely: Banii pe taxă, returnaţi după o decizie definitivă a instanţei
Laszlo Borbely, ministrul mediului, a declarat, astăzi, că banii plătiţi pe taxa auto anii trecuţi de către proprietarii de autoturisme vor fi returnaţi numai dacă vor exista decizii definitive în instanţă.
Asta în condiţiile în care, acum o lună, oficialul afirma că sumele încasate prin Ordonanţa din 2008 nu vor fi înapoiate plătitorilor.
"Unde sunt decizii definitive, banii se vor da înapoi. Astăzi am o notă în Guvern pe acest subiect", a precizat Borbely.
Potrivit acestuia, în 2010 s-a încasat din taxa de primă înmatriculare, în medie, 60 milioane de lei/lună.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ) a anunţat România, pe 7 aprilie, că taxa pe poluare care se aplică vehiculelor la prima înmatriculare în România este contrară drep