Arheologi, arhitecţi şi specialişti în domeniul restaurării din Ungaria, Germania, Statele Unite ale Americii şi Mexic au fost prezenţi, miercuri, la Alba Iulia pentru a participa la Conferinţa Internaţională Ştiinţifică de Teoria şi Practica Reabilitării Patrimoniului Construit. Aceştia s-au întâlnit pentru se consulta şi a găsi soluţii la problemele care pot interveni într-un proces de restaurare, iar vizita experţilor în oraşul nostru ne-a îndemnat să încercăm să aflăm şi noi răspunsuri la întrebările albaiulienilor, referitor la modul în care s-a realizat reabilitarea Cetăţii Alba Carolina.
“Am fost informat că se taie pomii şi că oamenii sunt nemulţumiţi. Şi copacii fac parte din istoria oraşului nostru”
Cel care s-a oferit să ne prezinte lămuriri în această problemă a fost Christoph Machat, membru în Comitetul Executiv al International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) şi un expert recunoscut de Ministerul Dezvoltării şi Culturii din România. Primul lucru care ne-a uimit în discuţia cu specialistul german a fost că acesta cunoştea deja polemicile din jurul Parcului Custozza, aşa că a profitat de ocazie pentru a-şi expune punctul de vedere. “Am fost informat că se taie pomii din acest parc şi că oamenii sunt nemulţumiţi. Ceea ce vreau să spun e că, în Germania, toate intervenţiile de conservare şi planificare urbanistică sunt dictate de un anumit curriculum care trebuie absolut respectat. Populaţia trebuie consultată de minim două-trei ori, iar, în urma concluziilor care pot fi trase, situaţia se mai schimbă”, a explicat Christoph Machat.
Reamintim că, în ceea ce priveşte situaţia proiectului de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina, s-au desfăşurat iniţial unele consultări cu societatea civilă, dar, de nenumărate ori, albaiulienii şi-au manifestat nemulţimirile referitor la viziunea arhitecţilor privind restaurarea Cetăţii şi transformar