Angajaţii guvernului nu sunt plătiţi la fel. Până la aplicarea Legii salarizării unitare, există diferenţe enorme între lefurile medii din ministere. Sursa: AGERPRES
Afacerile externe, justiţia şi dezvoltarea regională sunt cele mai bănoase domenii pentru salariaţii din ministere. Angajaţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au cele mai mari salarii din Guvernul României, potrivit informaţiilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), transmise EVZ. Ei au primit, în ianuarie, lefuri medii nete de 7.892 lei şi sunt urmaţi de cei ai Ministerului Justiţiei (MJ), care au încasat salarii medii aproape de două ori mai mici, de 4.612 lei.
Pe locul al treilea se regăsesc salariaţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), care au primit, în medie, un salariu net de 4.193 lei.
Funcţionarii Finanţelor se situează pe al patrulea loc în topul celor mai mari salarii din ministere, cu 3.524 lei pe lună, potrivit datelor oficiale. Aceştia sunt urmaţi de angajaţii Internelor, care au salarii sub 3.000 lei/lună, de 2.733 lei, în luna ianuarie.
Cei mai "săraci" din guvern
La polul opus, cele mai mici salarii medii nete din guvern le-a avut, în ianuarie, personalul Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), de 1.781 lei. La mai puţin de 2.000 de lei lunar se cifrează şi salariile angajaţilor ministerelor Culturii (1.843 lei), Educaţiei (1.851 lei) şi Sănătăţii (1.897 lei), arată datele furnizate de MFP.
Reprezentanţii Finanţelor precizează că salariile ministerelor Finanţelor, Sănătăţii şi Muncii cuprind şi stimulentele acordate angajaţilor. Aceste plăţi reprezintă o parte importantă a venitului lunar al angajaţilor. Anul trecut, salariaţii din Finanţe au declanşat proteste la sediul ministerului după ce nu şi-au mai primit stimulentele, primind salarii, în unele cazuri, de numai 500 de lei.