Cunoscutul regizor ceh Jiri Menzel a fost invitatul jurnalistului şi filmologului Cristian Tudor Popescu într-un interviu pentru gândul TV, unde a vorbit despre viitorul cinematografiei, despre importanţa publicului în sălile de film şi despre relaţiile dintre totalitarism şi religie.
Jiri Menzel este un reprezentant al noului val al cinematografiei ceheşti din anii '60. A fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun film străin ("Trenuri strict supravegheate") în 1968, rămânând în actualitate şi în ziua de azi cu filme precum "L-am servit pe regele Angliei" (2006).
"În '68 l-am iubit pe Ceauşescu"
Jiri Menzel şi-a reamintit de momentele din 1968, când tancurile ruseşti puneau capăt mişcării de reformă din Cehia, iar Nicolae Ceauşescu vizita Praga în semn de susţinere a regimului lui Alexander Dubček.
"În acele momente, în care eram ameninţaţi de ruşi şi Ceauşescu a venit în vizită la Praga, îl iubeam. Acum ştiu adevărul şi ştiu că s-a purtat mai rău decât comuniştii noştri. Imaginea mea de acum asupra lui Ceauşescu nu este una bună, dar atunci l-am văzut doar ca o persoană care s-a pus contra lui Brejnev, a povestit Jiri Menzel.
Regizorul ceh a lămurit şi fenomenul unic petrecut în Cehia, după 1989. Faţă de celelalte ţări din blocul comunist, Cehia s-a distanţat în loc să se apropie de religie.
"Cehia are un motiv istoric. Nouă ne-a fost impusă credinţa catolică, dar nu a fost aproape de sufletul nostru. Pentru că ne-a fost impusă, am avut mereu o atitudine laxă faţă de religie", a spus Jiri Menzel, continuând să arate felul în care diferitele confesiuni creştine modelează dezvoltarea unui popor.
"Catolicii au avut noroc cu mişcările protestante. Protestanţii au învăţat să fie independenţi, catolicii nu chiar în aşa mare măsură. De aceea, dacă treceţi din Germania protestantă în Franţa catolică, veţi vedea că aţi trecut di