Mai mulţi copaci seculari au fost tăiaţi ieri şi astăzi de muncitori în Parcul Custozz din Alba Iulia. Potrivit expertizei realizate de angajaţii de la Ocolul Silvic un număr de 48 de copaci din totalul de 131 ar trebui tăiaţi pentru că au putregai interior şi exterior.
Muncitorii care lucrează la modernizarea zonei din interiorul Cetăţii din Alba Iulia au început acţiunea de defrişare a Parcului Custozza. Ieri după-amiază şi azi-dimineaţă au fost tăiaţi aproximativ cinci copaci vechi de aproximativ 130 de ani. Motivul este reprezentat de faptul că arborii sunt bâtrâni şi „bolnavi“, fiind astfel un pericol pentru siguranţa oamenilor.
Documente în acest sens au fost eliberate de Ocolul Silvic Alba Iulia care a realizat o expertiză a copacilor din parc. Antreprenorul lucrărilor este firma Grup Corint SA Alba Iulia, care a subcontractat derularea investiţiei la societatea Florea Grup SRL.
Distrugerea unui ambient ecologic
Opozanţii proiectului de modernizare a parcului şi de transformare a zonei susţin că doborârea copacilor este ilegală. „În acest caz nu vorbim de dispariţia unui parc sau distrugeri de vegetaţie, ci de pierderea unor locuri, distrugerea unui ambient care aducea echilibru estetic şi ecologic în zona interioară Cetăţii. Îmi exprim dezamăgirea profundă faţă de modul nedemocratic de a rezolva acest subiect de interes public şi sentimentul de umilire pe care îl simt în faţa indiferenţei cu care au fost tratate de către autorităţi societatea civilă pe de o parte şi argumentele solide ale specialiştilor pe de altă parte“, a spus sociologul Simona Branişte, reprezentantul asociaţiei „Alba Verde“.
„Au fost tăiaţi copaci perfect sănătoşi şi s-au ras metri cubi de strat arheologic din zona parcului cu buldozerul, lucru interzis într-un site de asemenea importanţă arheologică“, a afirmat Radu Octavian, un alt reprezent