Peste 200 de femei agresate de partenerii de viaţă au cerut ajutor doar anul aceasta. În primele patru luni ale anului, la Centrul de Prevenire şi Combatere a Violenţei în Familie au fost înregistrate atâtea cazuri câte au fost semnalate pe parcursul întregului an 2010.
Floarea M. are 39 de ani şi o experienţă de viaţă cum nu s-a aşteptat. Soţul ei, căruia i-a dăruit trei copii, a batut-o frecvent în ultimii doi ani. „Îşi cerea iertare de fiecare dată. Ba că a băut, ba că este necăjit, de multe ori îmi spunea că eu sunt de vină“, mărturiseşte femeia.
Cum bărbatul nu a renuntat nici la băutura, nici la lovituri, Floarea a cerut disperată ajutorul specialiştilor de la Centrul Materna. „M-a bătut rău de tot ultima dată. M-a lovit cu pumnii în piept. Uitaţi, sunt vânătă peste tot. Abia puteam să mă îmbrac. Încă mă mai doare spatele şi umărul. Am venit aici, copiii mă întreabă dacă ne întoarcem acasă. Nici nu mă gândesc şi de ar fi ultimul bărbat de pe pământ“.
Aşa spun toate femeile care ajung aici, dar, din păcate, o mare parte dintre ele se întorc la soţii lor şi o iau de la capăt. Altele au învăţat din vreme să se apere. La prima palmă eşti victimă, la următoarele eşti voluntar. „Ştiu că nu se va schimba. Nu vreau să ţin copiii acolo să audă numai vorbe urâte. Vreau să duc alt trai, fără bătaie“, spune Mirela H. care a venit la Centrul Materna dintr-un sat din judeţul Mureş.
Ajutor psihologic
Există centre unde femeile agresate de soţii lor pot cere ajutor, vin cu copiii şi primesc tot sprijinul, de la casa şi masă, până la sfaturi juridice şi consiliere psihologică. Numărul femeilor agresate care au cerut ajutor autorităţilor în primele patru luni ale anului a crescut alarmant, iar acestea sunt doar o parte dintre victimele care şi-au lăsat în urmă casa, lovite şi umilite de cei care ar fi trebuit să le protejeze.
„Prima traumă este