Societatea Dalkia România, parte a grupului francez Veolia, a fost inclusă în scrisoarea anterioară de intenţie cu FMI, însă aceasta doar administrează serviciul de termoficare din municipiul Ploieşti, şi nu îl deţine în proprietate. Ciudăţenia a apărut în momentul redactării scrisorii de intenţie încheiată între Guvern şi Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii din ianuarie.
Dalkia a fost atunci inclusă pe o listă de 30 societăţi de stat, printre care numeroase CET-uri subordonate administraţiilor locale, ale căror pierderi trebuie incluse în deficitul bugetar şi care sunt obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate. Această „manevră” devine şi mai suspectă dacă o punem în legătură cu „ofensiva” autorităţilor române împotriva firmelor franceze despre care Jurnalul Naţional a relatat, semnale preluate şi de presa din hexagon.
Acţionarii francezi ai Dalkia au aflat din presă includerea şi au sunat la sediul Guvernului şi FMI, cerând corectarea situaţiei. „Eroarea a fost cu atât mai ciudată cu cât Dalkia România nu înregistrează pierderi şi nici datorii faţă de terţi, inclusiv faţă de statul român, ci, mai mult, are o creanţă asupra bugetului de aproape 26 milioane de lei reprezentând subvenţii neîncasate de un an”, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Aceasta urmează să fie reparată într-o nouă reuniune a board-ului FMI şi deja compania cu pricina nu se mai află pe listă. Un sâmbure de adevăr există, Dalkia având în concesiune serviciul de termoficare din Ploieşti. Compania primeşte în continuare subvenţii de la buget, iar Guvernul vrea să elimine sumele pe care CET-urile le primesc pentru compensarea achiziţiilor de combustibil. Dalkia România are filiale în oraşele Ploieşti, Tulcea, Otopeni şi Alba Iulia şi este deţinută în totalitate de Dalkia International, care este o subs