În afara competiţiei oficiale este prezentat filmul « La conquête » - « Cucerirea » care povesteşte ascensiune lui Nicolas Sarkozy la preşedinţia Franţei. Tot miercuri însă este consacrată şi prima zi specială – omagială – unei ţări care a marcat cinematografia mondială. Nu întâmplător invitatul acestei prime ediţii este Egiptul. Aşadar o zi cu evenimente politico-cinematografice la Cannes.
Program special la Cannes consacrat patriei regretatului Yussuf Chahine, marele regizor egiptean decedat în 2005. Evenimentul de aici de pe Croazetă urmăreşte, spun organizatorii, « să pună accentul pe oamenii care permit cinemaului egiptean să existe : actori, regizori, producători, tehnicieni » – omagiul este adus tuturor. Alegerea Egiptului nu este fireşte la întâmplare dar « nu este nici motivată doar de recentele evenimente care au zdruncinat ţara. Nu, Egiptul a fost si rămâne o mare ţară a celei de-a 7-a arte » reamintesc organizatorii.
În actulaul context însă, greu de evitat schimbarea de regim. Dealtfel printre peliculele prezentate se numără şi cea intitulată « 18 zile », o culegere în fapt de zece scurt-metraje realizate rapid, fără buget şi de o manieră complet benevolă de zece regizori ajutaţi de 20 de actori. Fiecare în felul lui povesteşte, celebrează sau îşi imaginează cum s-au petrecut cele zece zile din piata Tahrir de la Cairo între 25 ianuarie şi 10 februarie, ziua când a plecat de la putere fostul preşedinte Hosni Mubarak. Iniţiativă lăudabilă aşadar care a fost însă perturbată de o mişcare de protest, mai mult sau mai puţin spontană.
De câteva zile circulă pe internet o petiţie – semnată déja de câteva sute de persoane – în care se denunţă prezenţa printre participanţii egipteni de aici de la Cannes a doi regizori care au colaborat şi cu regimul Mubarak. Mai exact, celor doi li se reproşează că ar fi realizat pentru campania prezidenţ