Complicarea situaţiei în care se află şeful FMI Dominique Strauss-Kahn, care va rămâne într-o închisoare din New York cel puţin până vineri, a generat o adevărată cursă la nivel mondial pentru găsirea unui înlocuitor.
Dar desemnarea unui succesor pentru Strauss-Kahn este mai complicată decât în trecut pentru că economiile emergente (China, Brazilia, Rusia şi India) vor o influenţă mai mare pe scena mondială şi şi-ar dori ca următorul preşedinte să vină dintr-o astfel de ţară. De cealaltă parte a baricadei, Europa, care în mod tradiţional desemnează şeful FMI, are nevoie mai mult ca niciodată de un european la conducerea instituţiei pentru a putea gestiona mai bine criza datoriilor de pe continent.
Din acest motiv, oficialii europeni, în frunte cu cancelarul german Angela Merkel, susţin că problema datoriilor care tulbură regiunea îndreptăţeşte Europa să susţină un succesor european la conducerea FMI, scrie BBC News.
Un purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene a mers chiar mai departe, declarând că Uniunea Europeană va spijini propriul candidat, potrivit Financial Times.
Strauss-Kahn nu a demisionat oficial, însă majoritatea analiştilor se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple. Şeful FMI era aşteptat să părăsească instituţia cu sediul în Washington în această vară pentru a candida la alegerile prezidenţiale din Franţa de anul viitor şi în acest context începuseră deja să fie făcute "pariuri" privind numele următorului director general al creditorului internaţional. Arestarea acestuia nu a făcut decât să amplifice dramatic speculaţiile.
Conform unei înţelegeri ce a avut loc la înfiinţarea FMI şi Băncii Mondiale, europenii desemnează conducerea FMI, iar SUA pe cea a Băncii Mondiale.
"Este multă nelinişte, în principal printre statele emergente, în legătură cu împărţirea rolurilor", spune Jan Randolph, şeful firmei de cerc