Uniunea Europeana pare sa nu mai faca fata "asaltului" produselor din China si impune tot felul de restrictii la importurile din aceasta tara. Cum se va descurca in "vartejul" starnit de cele doua forte Romania, care nu are nici tehnologia statelor occidentale, nici forta de munca ieftina a Chinei?
Uniunea Europeana a impus, sambata, taxe compensatorii variind intre 4% si 12% la importurile de hartie de tipar de inalta calitate din China. Aceasta dupa ce a constatat ca guvernul chinez a subventionat semnificativ industria hartiei, acordand credite ieftine, facilitati fiscale si terenuri sub pretul pietei, practici ilegale dupa standardele Organizatiei Mondiale a Comertului, informeaza Comisia Europeana.
De asemenea, Uniunea Europeana a decis aplicarea unor taxe anti-dumping provizorii la placile ceramice originare din China, incepand cu 17 martie anul curent, dupa ce in urma cu cativa ani a impus masuri similare pentru textile.
Maria Grapini, presedintele patronatului din industria usoara, Fepaius, apreciaza ca UE a avut argumente solide la Organizatina Mondiala a Comertului (OMC) daca a aplicat aceste masuri.
"In industria textila nu este neaparat nevoie de masuri de suprataxare, intrucat acestea ar putea duce la cresterea livarilor ilegale de marfa din China. Dar daca autoritatile si-ar face treaba si ar controla cum trebuie marfa venita din China la vama, atunci nu vor mai fi discrepante mari intre pretul hainelor romanesti si cele chinezesti, a spus Maria Grapini.
"Daca se vor plati corect toate taxele, 20% taxe vamale, 24% TVA, plus cheltuieli de transport, atunci produsele chinezesti vor fi de doua ori mai ieftine, si nu de 10 ori ca in prezent", a explicat presedintele Fepaius, care considera ca la o astfel de diferenta de pret, europenii ar prefera sa cumpere marfa europeana.
La randul sau, Ga