În Spania se vorbeşte de "revoluţie", de proteste ale tinerilor care au fost deja comparate ba cu revoluţiile arabe de lunile trecute, ba cu momentul "mai 1968" din Franţa şi care s-a extins, atunci, la scară mai mică, şi în Spania. Dar ce se întâmplă de fapt aici?
Vezi VIDEO aici
Aseară, sute de mii de tineri spanioli au luat iar cu asalt străzile din principalele oraşe din ţară, iar peste noapte au aşezat corturile în faţa Primăriilor, Prefecturilor şi Delegaţiilor de Guvern din mai toate provinciile. Protestele capătă o tot mai mare amploare, dar cum s-a ajuns aici?
Şomajul, criza, ineficienţa şi proasta gestiune a politicienilor
Pentru a înţelege mişcarea care capătă de la oră la oră tot mai mulţi adepţi şi captează interesul la scară mondială, trebuie să ne întoarcem puţin în timp. Premisele nu sunt distincte decât cele din alte state europene: O clasă politică acuzată de îmbogăţire, care loveşte în drepturile fundamentale ale cetăţeanului, o situaţie agravată de teribila criză care a lovit Spania parcă mult mai rău ca alte state. Un şomaj de peste 21%, în cifre absolute 5 milioane de cetăţeni buni de muncă fără un loc de muncă, reforme economice dure ale Guvernului, reduceri sau tăieri de ajutoare sociale...
Tinerii de azi, generaţia ratată?
În rândul tinerilor, lucrurile stau şi mai grav: Şomaj de aproape 50%, generaţie luată "în balon" de presă sau autorităţi, cu denumirea "ni-ni" (nici-nici, adică o generaţie de tineri care nici nu muncesc, nici nu studiază), diplome universitare care nu folosesc la nimic... Şi atunci tineretul - acelaşi despre care, ironie a sorţii, acum arestatul Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI, spunea în urmă cu o săptămână că este o "generaţie pierdută" - nu a mai răbdat.
Sătui de minciuni, de criză, de greutăţi, de lipsa banilor, tinerii spanioli au început să se revolte. Mai întâi slab, mocnit