Copiii care nu au toate vaccinurile făcute ar putea fi resprinşi la înscrierea la grădinţă sau şcoală
Proiectul de ordin privind eliberarea carnetului de vaccinare aflat pe site-ul Ministerului Sănătăţii are nevoie de îmbunătăţiri, sunt de părere unii reprezentanţi ai medicilor de familie doljeni. Aceştia sunt convinşi că, dacă va fi adoptat în forma actuală, proiectul ar putea da naştere la abuzuri grave.
Toţi nou-născuţii vor primi la ieşirea din maternitate un carnet de vaccinări. Ideea este veche şi a fost aplicată şi până acum, însă nu consecvent. Ministerul Sănătăţii s-a gândit că nu ar strica să fie legalizată, motiv pentru care a emis un proiect de ordin în acest sens. Actul normativ prevede înregistrarea obligatorie în acest document a tuturor vaccinurilor care urmează să-i fie administrate copilului. Carnetul de vaccinări stă la părinte, care trebuie să-l prezinte medicului vaccinator, iar acesta, la rândul său, va fi obligat să înregistreze în el toate vaccinurile făcute, în conformitate cu programul naţional de imunizări al Ministerului Sănătăţii. La înscrierea în colectivitate, se va solicita obligatoriu prezentarea carnetului de vaccinări.
Carnetul de vaccinare - obligatoriu la şcoală, grădiniţă, facultate
Unul dintre reprezentanţii medicilor de familie doljeni, dr. Gindrovel Dumitra, susţine că a existat şi până acum un carnet de vaccinări, dar eliberarea şi completarea lui nu erau clar reglementate. „Carnetul de vaccinări se eliberează în maternităţi de aproximativ zece ani. Unii dintre părinţi vin cu aceste carnete la cabinet, iar medicii consemnează în ele fiecare vaccinare. Ordinul vine să legifereze toată această situaţie“, a declarat medicul de familie.
Problema este că nu legiferează bine. Medicii spun că eliberarea carnetelor va putea fi făcută, potrivit ordinului, doar de maternităţi, în condiţiile în