Renunţarea, cel puţin temporar, la ideea înlocuirii lui Emil Boc cu un tehnocrat a venit în condiţiile în care UDMR a transmis clar că nu doreşte schimbarea premierului, amintind în contrapartidă de protocolul semnat la începutul lunii martie. Protocol potrivit căruia, printre obiectivele coaliţiei la putere au fost incluse patru priorităţi ale UDMR: Statutul minorităţilor naţionale (dorită şi de grupul parlamentar condus de Varujan Pambuccian), reorganizarea regiunilor de dezvoltare şi continuarea descentralizării, implementarea Legii Educaţiei şi modificarea legislaţiei electorale (inclusiv în sensul diminuării pragului electoral). „Dorim ca cele din protocol să fie îndeplinite şi sunt deja termene foarte strânse în ceea ce priveşte Legea minorităţilor sau măsurile de revigorare economică. (...) Avem o lună, o lună şi jumătate în care va trebui să demonstrăm dacă coaliţia este viabilă sau nu. Nu ne gândim deocamdată la nici o schimbare de prim-ministru", a precizat ieri ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Cu alte cuvinte, udemeriştii spun răspicat democrat-liberalilor că nu este cazul să ceară un nou vot de învestitură în Parlament până nu sunt onorate măcar unele dintre promisiunile făcute.
Frunda subliniază „incapacitatea Guvernului"
Mesajul tranşant al UDMR a venit aproape simultan cu repunerea pe tapet, de către senatorul Gyorgy Frunda, a ideii că Uniunea trebuie să iasă de la guvernare şi, eventual, să poarte discuţii cu Uniunea Social-Liberală condusă de Victor Ponta şi Crin Antonescu. „Colegii mei care conduc în clipa aceasta UDMR au declarat că, dacă legea privind Statutul minorităţilor naţionale nu va fi adoptată până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, atunci UDMR va ieşi din această coaliţie guvernamentală", a amintit Frunda atât lui Kelemen Hunor, cât şi democrat-liberalilor. În opinia senatorului, UDMR ar trebui să părăsească