"Criza nu s-a terminat!," avertizează Angel Gurría, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Deși furtuna a trecut, ea a lăsat în urma ei multe daune. Secretarul-general al OCDE a aminintit guvernelor europene, într-un discurs la Forumul Economic de la Bruxelles, că trebuie să găsească soluții eficiente pentru a depăși consecințele crizei economice, cum ar fi șomajul și deficitele bugetare.
"Țările trebuie să înțeleagă că este nevoie de consolidare fiscală pentru a combatele aceste efecte," a spus Gurría.
Șomajul, cea mai mare daună a crizei
Prognozele OCDE pe termen mediu arată că o creștere mediocră - care trebuie evitată - va continua până în anul 2026, "dacă nu ne schimbăm modul de gândire". O strategie pe termen mediu, conform OCDE, ar fi ca guvernele să se ocupe mai întâi de rata foarte mare a șomajului, de susținerea creșterii economice, evitarea stagnării și reducerea deficitelor bugetare.
"Șomajul ar trebui să fie punctul de pornire pentru toate țările," a mai spus Gurría.
Majoritatea statelor UE confruntă cu o medie de 10% a șomajului printre tineri, dintre care unele ating cote foarte mari, de 30% și chiar și de 40%.
"Cu astfel de cifre, nu știu cine ar putea să afirme că am ieșit din recesiune, acesta este efectul cel mai vizibil și mai dăunător al crizei," a spus Gurría.
El le sugerează guvernelor să urmeze modelul Germaniei, care și-a redus rata șomajului la un nivel mai jos decât cel dinaintea crizei economice și să ia o serie de măsuri preventive, temporare.
Ce propune Gurría
• Programe mai eficiente pentru formarea angajaților
• Crearea mai multor locuri de muncă și publicarea mai multor anunțuri.
• Protejarea mai eficientă și mai echilibrată a angajaților temporari
• Crearea unor contracte de muncă temporare care pot reduce șomajul în perio