Oficialii europeni par să accepte ideea restructurării datoriilor elene, scenariu până nu de mult respins cu fermitate, după ce au recunoscut că programul de salvare de 110 miliarde euro stabilit anul trecut pentru Grecia nu a reuşit să repună pe picioare finanţele statului.
Miniştrii de finanţe din zona euro, reuniţi la Bruxelles, au vehiculat pentru prima dată ideea unor discuţii cu deţinătorii de obligaţiuni pentru extinderea scadenţei datoriilor, scrie Bloomberg.
Europa va lua în considerare "reprofilarea" maturităţilor obligaţiunilor greceşti, dar numai după ce Atena se va angaja să accelereze vânzarea de active de stat şi să reducă şi mai mult cheltuielile, a declarat preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Junker.
"Grecia trebuie să privatizeze rapid active în valoare de 50 de miliarde de euro pentru că în prezent datoriile publice pe termen mediu şi lung sunt nesustenabile", a spus Junker. "Dacă Grecia face aceste eforturi, atunci trebuie să vedem dacă poate avea loc o restructurare uşoară a datoriilor ţării. Mă opun cu putere unei restructurări masive."
Vehicularea oficială a acestei posibilităţi marchează un punct de cotitură în strategia Europei de luptă împotriva crizei, cu guvernele punând o parte din costuri în contul deţinătorilor de obligaţiuni pentru a nu se mai baza pe banii contribuabililor la finanţarea programelor de salvare. Anterior discuţiilor de la Bruxelles, guvernele europene au exclus posibilitatea reducerii valorii datoriilor deţinute de investitorii privaţi înainte de înfiinţarea unui fond de salvare permanent în 2013, iar atunci doar ca o soluţie de ultimă instanţă în cazul statelor aflate în pragul insolvenţei.
Ajungerea la un acord cu băncile în privinţa amânării rambursării datoriilor greceşti nu a fost unul dintre subiectele discutate la Bruxelles, iar mai mulţi miniştri de finanţe, printre care Christine L