În Egipt se pune problema judecării fostului preşedinte Hosni Mubarak. Uneori însă nu e uşor să organizezi procesul unui dictator sau al unui om ca preşedintele Mubarak. Şi asta pentru că există procese care provoacă panică sau nelinişte doar la gândul că ar putea avea loc.
Eventuala judecare a lui Hosni Mubarak ar fi un eveniment cu o rezonanţă enormă în lumea arabă, o premieră absolută în regiune, de natură să creeze fundamentele statului de drept în Egipt dar în acelaşi timp un exemplu pentru celelalte ţări. În vârstă de 83 de ani, Hosni Mubarak se află în prezent în stare de arest dar, din cauza problemelor sale de sănătate, este spitalizat la Sharm-el-Sheikh, pe malul Mării Roşii.
Numele aceastei localităţi are o anumită rezonanţă întrucât este o destinaţie turistică renumită. Atât Hosni Mubarak cât şi doi dintre fiii săi sunt anchetaţi în legătură cu originea averilor adunate de această familie dar mai ales în privinţa represiunilor din momentul revoltei populare, din ianuarie şi februarie anul acesta, represiuni soldate la acea oră cu peste 800 de morţi. Procesul lui Mubarak, incomod pentru armată
Hosni Mubarak şi-a anunţat intenţia, cel puţin aşa afirmă presa de la Cairo, de a-şi cere scuze poporului egiptean pentru suferinţele pe care i le-a produs şi de a ceda statului întreaga sa avere. El speră probabil, afirmă Agenţia France Presse, ca în felul acesta să obţină o amnistie. Cei care s-au aflat însă pe baricade în zilele revoluţiei şi şi-au riscat viaţa pentru libertate nici nu vor să audă de aşa ceva.
Armata, care conduce de fapt ţara, a afirmat la rândul ei că nu are în vedere graţierea fostului preşedinte. Ceea ce nu înseamnă că autorităţile militare nu se află într-o veritabilă dilemă întrucât un eventual proces al lui Hosni Mubarak riscă să pună în lumină alte cazuri de corupţie. Practic, toată ierarhia militară actuală i