Anual sunt investite zeci de milioane de euro pentru deschiderea de noi maternități private, nu doar în Capitală, ci și în țară. Care este miza acestei expansiuni fără precedent?
Voi naște la privat sau la stat? Această întrebare a ajuns, în ultimii ani, subiect al dezbaterilor de familie, în cadrul cărora se cântăresc opțiunile pe care le are la îndemână viitoarea mamă pentru a se asigura că va avea parte de o naștere fără complicații, în condiții decente. Fericitul cuplu are de ales între o unitate care garantează standarde civilizate, o îngrijire atentă, evident, la un preț pe măsură, dar fără așa-numitele „plăți-informale“, respectiv o unitate care oferă servicii în regim de gratuitate teoretică, dar unde va trebui să facă față unor întrebări de genul „cât voi da anestezistului?“, „dar medicului și asistentelor?“ și, eventual, va trebui să achite o taxă suplimentară „de lux“, dacă dorește să stea singură într-o rezervă.
Acest confort costă între 50 de lei și peste 500 de lei, în funcție de localitate și condițiile oferite de rezervă. Cum trebuie aleasă maternitatea? „În primul rând, viitoarea mamă trebuie să fie consiliată în ceea ce privește deciziile legate de sarcină și despre cea mai bună modalitate de a naște atât pentru ea, cât și pentru copil“, spune Fady Chreih, director executiv la Regina Maria (noua denumire a CMU - Centrul Medical Unirea).
„Ca regulă, încurajăm nașterea naturală și în apă“, mai spune el. Compania a anunțat recent că în maternitățile pe care le deține în București (Spitalul de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Euroclinic - din 2005, dar unitatea a fuzionat cu CMU în toamna lui 2010) și Brașov s-au născut 5.000 de bebeluși. În București, principalul concurent este MedLife, cu o singură maternitate, în Life Memorial Hospital. Conform reprezentanților companiei, în cele două săli de nașteri au venit pe lume, di