"Garant": În 2010, vânzările legale au însumat 500 mil. lei, iar cele ilegale 700 - 750 mil. lei
În perioada 2003-2010, pierderile la buget s-au ridicat la 4,5 mil. euro
Dascălu: Ca să scape de plata taxelor şi accizelor, firmele evazioniste îşi cer insolvenţa
De departe una dintre cele mai facile tipuri de evaziune fiscală rămâne cea din domeniul alcoolului, fapt dovedit încă de pe vremea când astfel de afaceri erau făcute de Genică Boerică, supranumit Regele Alcoolului.
Patronatele din domeniu au evidenţiat ieri din nou amploarea pe care a luat-o acest tip de evaziune în ţara noastră, cerând autorităţilor să ia măsuri pentru stoparea lor.
Potrivit reprezentanţilor Garant, Organizaţia Patronală a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice, vânzările ilegale de băuturi spirtoase au totalizat anul trecut 700-750 mil. euro, aproape 60% din totalul pieţei, estimările privind nivelul evaziunii arătând că acesta va rămâne la fel sau va creşte în 2011 dacă autorităţile nu vor lua măsuri pentru combaterea acesteia.
"Asistăm la fenomene de evaziune mult mai perfecţionate decât în trecut. Procentul evaziunii fiscale a crescut în ultimii ani, unul dintre motive fiind recesiunea din care nu am ieşit încă. Au apărut «băieţi deştepţi" şi în industria noastră», a declarat ieri Romulus Dascălu, preşedintele Garant, subliniind că vânzările legale de băuturi spirtoase au totalizat aproximativ 500 milioane euro anul trecut.
Numărul de banderole fiscale pentru îmbutelierea sticlelor a scăzut de la 151,5 milioane în 2009 la 136 milioane. În primele două luni din 2011, numărul banderolelor s-a redus la 9 milioane, de la 17 milioane în perioada ianuarie-februarie 2010, potrivit sursei citate.
Posibile complicităţi între companii şi funcţionari cu atribuţii de control
Apreciind că în intervalul 2003 - 2010 pierderile l