Procurorii new-yorkezi care se ocupă de cazul directorului FMI au precizat în cursul audierilor că Dominique Strauss-Kahn nu poate fi eliberat pe cauţiune din cauza precedentului creat de regizorul Roma Polanski, care a părăsit SUA, unde era acuzat de viol, pentru a trăi în Europa.
New York Times face următoarea paralelă între cazul lui DSK şi cel al regizorului franco-polonez Polanski.
"Aflăm că în Franţa foarte multe persoane sunt scandalizate de faptul că Strauss-Kahn a fost fotografiat încătuşat. Acest obicei este, în mod incontestabil, unul nedrept pentru cei acuzaţi. Singurul lucru comparabil care se întâmplă în Franţa este cel care are loc de ani de zile la Cannes. An dupa an, cineastul Roman Polanski defilează pe covorul roşu zâmbind la camerele de luat vederi, fără a fi, pe bună dreptate, neliniştit că autorităţile franceze s-ar sesiza cu privire la faptul că el este căutat de justiţia din Losa Angeles, unde a drogat, violat şi sodomizat o fetiţă de 13 ani." Precedentul Polanski ar fi redus şansele lui DSK de a obţine o eliberare pe cauţiune, mai scrie New York Times.
Polanski este cercetat în SUA într-un caz de pedofolie vechi de peste 30 de ani. În 1977, regizorul, atunci în vârstă de 43 de ani, a întreţinut relaţii sexuale cu Samantha Geimer, în vârstă de 13 ani, după o şedinţă foto ce a avut loc în vila actorului Jack Nicholson. Autoritătile din Elvetia, ţara în care locuieşte, au refuzat extrădarea, în 2010, invocând posibile vicii de procedură comise în SUA.
Regizorul a fugit în Europa în timpul procesului din 1977, evitând de atunci să călătorească în ţările care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite ale Americii. Potrivit avocatului său, Roman Polanski ar fi fugit din Statele Unite deoarece un judecător american urma să denunţe un acord încheiat între părţi, deşi acesta era permis de legislaţia americană.
Procurori