Aniversarea celor 75 de ani a „primului muzeu în aer liber" a început ieri cu inaugurarea unei noi aripi, Satul Nou ce cuprinde şi Biserica Turea. Ceremoniile protocolare desfăşurate în curtea parcului n-au deranjat cu nimic seriile de turişti asiatici sau nord-europeni, care se bucurau de fiecare căsuţă şi fiecare gospodărie, pozându-se insistent cu rapsozi populari, cu meşteri, cu orice purtător al unui costum popular.
Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, cozonaci şi covrigi, iar prăjiturile de casă, turtele, mierea sau şuncile ardeleneşti au fost suficient de atractive ca să fie şi cumpărate. Tulnicăresele din Avram Iancu, Alba, au deschis serbările, însoţite de câte un rar cântec al cocoşilor, „vedetele" fotografilor de la Muzeul Satului.
Biserica Turea, construită la 1760
Cel mai important moment a fost deschiderea sectorului de Sud nou amenajat. Situată lângă Palatul Elisabeta, noua aripă a fost denumită Satul Nou (după Satul Vechi al lui Dimitrie Gusti). În această zonă va fi reconstituit centrul satului ca spaţiu emblematic pentru viaţa spirituală, economică, socială rurală.
Prima alee, cea a minorităţilor, a fost inaugurată ieri sub numele academicianului Nicolae Cajal, în timp ce un grup de tineri au interpretat dansuri secuieşti. Pe această alee vor fi reconstituite gospodării tipice pentru comunităţile de saşi, ruteni, turci, tătari, evrei şi se va sfârşi cu gospodăria de secui de la Bancu.
Totodată s-a redeschis superba Biserică din lemn Turea, Cluj, construită la 1760 şi transferată abia în 1952 Muzeului Satului. Micuţa biserică (12m/5m) a avut o aventură incredibilă, ea fiind adusă la Bucureşti în 1905 de Al. Tzigara Samurcaş pentru a fi montată la Muzeul Naţional. „Intenţia nu s-a înfăptuit şi bârnele componente au rămas în pivniţele Muzeului de Istoria Partidului Comunist care luase locul Muzeului Naţional din