Elevii giurgiuveni care se pregătesc pentru examenele de bacalaureat plătesc între 40 şi 50 de lei pentru două ore de meditaţie. Liceenii se simt acum mult mai ameninţaţi de examenul de bacalaureat decât de admiterea la facultate. Pregătirea suplimentară după orele de curs şi meditaţiile particulare reprezintă şansa tinerilor la o noută decentă la examenul de maturitate.
Elevii de clasa a XII-a mai au doar o săptămână de cursuri după care vor intra în vacanţa dinaintea examenului de bacalaureat. Tinerii sunt cuprinşi nu doar de febra pregătirii, dar şi de emoţii. Faţă de alţi ani, când provocarea cea mare era examenul de admitere la facultate, acum cele mai mari bătăi de cap le dă tinerilor absolvenţi de liceu examenul de maturitate.
Adriana Amuza este elevă în clasa a XII-a la Liceul „Nicolae Cartojan”, profil matematică-informatică şi spune că perioada de pregătire este infernală. Merge la orele suplimentare de la şcoală, meditaţii şi lucrează individual acasă câte două ore pe zi.
„Este o perioadă dificilă. Ne pregătim în fiecare zi. La şcoală, în timpul orelor, după cursuri şi asta ne e de mare ajutor. Sunt materii la care predarea s-a terminat încă din primul semestru şi în cel de-al doilea am lucrat numai teste. Ne-a fost de mare folos. Cel mai mult îmi este teamă de proba la matematică, subiectele vor fi grele cu siguranţă”, povesteşte tânăra.
Meditaţiile, prea „piperate”
Meditaţiile golesc buzunarele părinţilor elevilor de clasa a XII-a. Pentru două ore de pregătire suplimentară la matermatică, elevii plătesc între 40 şi 50 de lei, adică toată alocaţia lunară de stat pentru copii, care este de 42 de lei.
„Eu fac meditaţie doar la matermatică. Preţul este cam piperat, am colegi care merg la toate materiile care se dau la Bac. Privesc cu teamă examenul de bac şi din cauza faptului că s-au tot produs schimbări în ceea ce