Un studiu de laborator efectuat de cercetătorii americani ai Universităţii Tulane evidenţiază că în organismul multor copii instituţionalizaţi din România au intervenit modificări cromozomiale, aceştia îmbătrânind prematur. Studiul publicat în revista Molecular Psychiatry se bazează pe examinarea mostrelor ADN prelevate din gurile copiilor, iar anomalia descoperită ar fi cauzată de viaţa plină de privaţiuni, de neglijenţa severă din centrele de plasament, condiţiile precare sau chiar unele abuzuri.
Studiul dat publicităţii în revista sus menţionată si condus de cercetătorii de la Spitalul de Copii din Boston si de la Universitatea Tulane arată că traiul precar dus de aceşti copii le afectează chiar şi cromozomii, scurtându-le prematur structurile ADN, situate la extremitatea acestora, cunoscute sub numele de talomeri. Această dereglare grăbeşte, potrivit specialiştilor, procesul de îmbătrânire celulară. Rezultatul obţinut de cercetători este primul care constată o asociere între condiţiile vitrege de viaţă şi lungimea talomerilor la copii. Studiile de laborator s-au efectuat cu ajutorul mostrelor de ADN prelevate din gurile copiilor din România, respectiv 62 de băieţi şi 47 de fete, descoperindu-se astfel că acei copii care au petrecut mai mult timp in regim de plasament înainte de vârsta de 5 ani au lungimea talomerilor mai mică atunci când au ajuns la vârsta de 6-10 ani.
Efectul plasamentului: IQ redus şi tulburări comportamentale
Potrivit Agerpres, orfelinatele româneşti, care găzduiesc în mare parte copii abandonaţi s-au făcut vinovate de severe neglijări ale copiilor. Această situaţie, scrie PR Newswire, este o moştenire a anilor '60, atunci când dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu impozita toate familiile care au aveau mai puţin de cinci copii. Atunci când familiile au început să aibă copii pe care nu-i mai puteau creşte, Ceauşescu a cons